verhalen over zachtjes balen

11. dec, 2017

Operatie knakworst 

 

Ouders komen samen met hun zoon van 8 naar “Zachtjes Balen met Toontje” omdat ze de woede uitbarstingen thuis als problematische ervaren. Hun zoon Dylan wordt regelmatig zo boos dat hij gevaarlijke dingen gaat doen. Ouders zijn bang dat het steeds verder uit de hand zal lopen.

Als we pogen over dit beladen onderwerp te spreken wordt Dylan onrustig en haakt hij af. Via spel met Toontje, kan hij het wel aan om samen met zijn ouders de omgang met boosheid en frustraties te onderzoeken. Toontje bekent dat hij regelmatig met spullen gooit als hij erg boos is. Hij doet daarbij soms zijn ouders pijn. Dat wil hij niet echt, maar het gebeurt wel. Toontje vraagt Dylan om raad. 

De herkenning en de lichte speelse toon zorgen ervoor dat ouders en Dylan samen met Toontje tot de ontdekking komen dat het best lastig is om niet met spullen te gooien als je boos bent. Samen bedenken ze dat je gerust boos mag zijn. Samen onderzoeken ze hoe Toontje boos kan zijn, zonder dat het gevaarlijk wordt. Dylan bedenkt en laat zien wat Toontje allemaal veilig zou kunnen doen, als zijn pootjes zin hebben om met de spullen te gooien. Vader zegt geërgerd:  “Deed jij dat thuis maar eens. Je gaat nooit naar je kamer om af te koelen en als je het doet dan vliegt al je speelgoed toch weer door de lucht.”  Toontje reageert: “Je lijkt mij wel Dylan,  dat heb ik ook, als ik boos ben vergeet ik alle goede raad. Tja, hoe kunnen we dan toch al je goede ideeën onthouden als we heel boos zijn?” 

Dylan denkt een tijdje na: “Misschien kunnen onze ouders helpen door een knakworst te geven als het ons lukt.” Als Toontje vervolgens bij ouders informeert of ze heil zien in “operatie knakworst”, moeten zij lachen. Ze verzachten en maken samen met Dylan een beloningskaart met een knakworst plaatje erop. Als Dylan 3 keer weet te balen, door naar zijn kamer te gaan en daar vervolgens op zijn bed te gaan stompen, dan verdient hij een knakworst. 

De volgende sessie melden ze vol trots dat “operatie knakworst” is geslaagd.   “Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen ?” informeert Toontje. Ouders en zoon  vertellen  uitgebreid hoe ze dat samen voor elkaar gekregen hebben.

 

 

 

 

22. mrt, 2013

 

 

4. mrt, 2013

 

Toontje kwam deze week in oranje  uit de koffer.

 

Toontje is erg blij omdat het voetbal wk er is. Hij hoopt zo dat Nederland wint. Tegelijkertijd is hij bang. Bang dat Nederland zal verliezen. Daar kan hij niet zo goed tegen. Toontje vindt het moeilijk om te verliezen. Oei, wat een  rot gevoel kan je krijgen van verliezen. Daar wordt hij naar en verdrietig van. En boos!  En als hij zich naar en rot voelt en boos, gaat hij zichzelf of anderen pijn doen. 

 

Toontje vraagt aan de kinderen hoe hij kan leren om tegen verliezen  en ‘pechjes’ te kunnen.

De kinderen geven hem tips. Tips hoe je jezelf kan troosten als je even verliest of pech hebt.

 

Wat de kinderen zoal zeiden om Toontje te helpen:

 • -Niet je zelf slaan Toontje 
 • -Kijk op de plaatjes van Toontje aan de muur over zachtjes balen
 • -Niet denken dat je een sukkeltje bent
 • -Denken: Het is maar een spelletje
 • -Even balen, schouders ophalen
 • -Aan iets fijns denken, bijvoorbeeld een helicopter
 • -Een mooie tekening voor jezelf maken
 • -Iets anders gaan doen
 • -Helaas, pindakaas!
 • -Blij zijn voor Brazilië
 • -Voor een fantasieland zijn dat altijd wint: spelletjes land
 • -Ja, schildpadden zijn nou eenmaal langzaam
 • -Ik zal een tippenboekje voor je maken
 • -Verliezen is moeilijker dan winnen
 • -Haal de stomme gedachten uit je hersens,  deksel open maken , stomme gedachten eruit, dan is het een schatkist met alleen fijne gedachten

 

Toontje speelt vervolgens een spelletje met de kinderen  waarbij je kan verliezen en waarbij je alle tips kan gebruiken. Daarna tekenen ze samen een fijne troost tekening voor het geval dat……