Incasseren kun je leren

Gezond leren omgaan met spanning

Gedurende de dag wisselt ons niveau van spanning.  Het ene moment voelen we ons ontspannen, het andere moment gespannen. Sommige mensen zijn vaker of meer ontspannen dan andere mensen.  Als we ons ontspannen voelen kunnen we makkelijker, geduldiger en respectvoller met elkaar omgaan. We kunnen dan makkelijker leren of oplossingen verzinnen voor problemen die zich voordoen. 

Wanneer we ons erg gespannen voelen, reageren we gauw kortaf, geïrriteerd, afwijzend of vijandig. Soms reageren we emotioneel zonder na te denken: door de aanval in te zetten, door te verkrampen, te vermijden, te vluchten, of te ontkennen. De stress verhindert ons dan om rustig te kijken naar wat er gebeurt, om te luisteren, om dingen te leren of optimale oplossingen te vinden voor problemen.

In ieder gezin zijn dagelijks ontspannen en gespannen momenten.  Dat is onvermijdelijk.  Kinderen en ouders bezorgen elkaar geregeld spanning. Bijvoorbeeld wanneer er dingen moeten, bij het aangeven van grenzen of bij tegenovergestelde verlangens. 

Wanneer we ons bewust zijn van ons spanningsniveau, zijn we beter in staat om op tijd verstandige wegen te zoeken om de spanning te reguleren. 

Wanneer we ons bewust zijn van gezonde manieren om met spanning om te gaan, zijn we beter in staat om deze gezonde manieren van reageren op spanning ook toe te passen als dat nodig is.

Daarom heb ik deze spanningsmeter ontwikkeld.Het is een variant op de spanningsmeter die gebruikt wordt bij 'Zachtjes Balen" 

Deze spanningsmeter helpt je om bewust te worden van je spanningsniveau. Door de spanningsmeter te gebruiken krijg je mogelijkheden om gezond en verstandig met de spanning om te gaan. Je wordt je steeds meer bewust wat helpt om de spanning omlaag te brengen. Het helpt ouders en kinderen om elkaar beter te begrijpen en om beter op elkaar te kunnen reageren. Daardoor zijn er thuis minder escalaties. De dagelijkse interacties worden gemakkelijker, respectvoller en meer ontspannen. 

Hoe werkt het?  Eerst kalmeren, dan pas reageren!

We peilen regelmatig bij onszelf en bij de ander hoe gespannen we ons nu voelen.  Door te checken hoe je er zelf bij zit en hoe iemand anders erbij zit kunnen we makkelijker rekening houden met elkaar. 

Met eenvoudige rijmpjes en handvatten weten we wat we beter wel of niet kunnen doen op ieder niveau van spanning. 

We staan stil bij hoe je de spanning weer omlaag kunt brengen. 

En we leren hoe noodzakelijk de rol van ouders of opvoeders is om de spanning voor kinderen te reguleren. Het is de taak van ouders of opvoeders om kinderen begrip te geven, te kalmeren en hen vervolgens geduldig vaardigheden aan te leren hoe je gezond en met zelfvertrouwen kan reageren op spanning.

Wil je leren hoe je hier handig mee kan werken?

Meld je aan voor een training.

Voor professionals uit het voorveld in de regio Purmerend:

Dit jaar slaan Psygro en MEE de handen ineen en bieden wij een interessante training voor professionals aan die werken met kinderen van 0 tot 6. De training heet "Incasseren kun je leren" en gaat over het herkennen en signaleren van oplopende spanning bij jonge kinderen en hoe jij als professional deze spanning kunt verlagen. Je krijgt theoretische kennis maar vooral ook veel handvaten en tips waarmee je terug kunt naar de werkvloer. De training wordt dit jaar 3x aangeboden voor een prikkie: €50,- voor twee dagdelen! Dankzij subsidie van de gemeente Purmeend.  Inschrijven via https://trainingen.bijmee.nl/in-company/gemeente-purmerend/ . Deze link geldt  voor de trainingen die we dit jaar nog gaan geven, in september en november. Hopelijk zien we jullie snel!

Voor professionals buiten de regio Purmerend.

Meld je aan als belangstellende voor een  trianing in Amsterdam. Trainingsdatum nog onbekend.

Meer informatie wordt ter zijner tijd bekend gemaakt.

Spanningsmeter incasseren kun je leren

Spanningsmeter incasseren kun je leren

Spanningsmeter incasseren kun je leren

Deze spanningsmeter ontvang je gratis bij de training incasseren kun je leren.

Op deze spanningsmeter rust copy-right.

Professionals die de training hebben gevolgd, hebben toestemming om deze spanningsmeter te gebruiken in hun werk.

Het is niet  toegestaan deze spanningsmeter digitaal te verspreiden.

Wanneer bedrijven afdrukjes van de spanningsmeter willen meegeven aan hun klanten gelden hiervoor aparte prijsafsrpaken.

Meer informatie: Neem contact op met Zachtjesbalen@gmail.com

Meest recente reacties

26.09 | 15:14

Afgelopen vrijdag de basistraining afgerond en ik voel me helemaal klaar om met mijn Toontje op pad te gaan en met kinderen de pechjes en gelukjes uit hun leven uit te wisselen! Fijne heldere training

28.02 | 12:56

ZACHTJES BALEN op RINO -Congres 'Kind en spel: trauma en systeemgericht werken'
10 juni 2022

13.01 | 16:06

Beste Martijn, Graag wil ik de spanningsmeter bestellen.

01.10 | 10:37

nog een paar plekken vrij voor de basistraining zachtjes balen op 19 november 2021

Deel deze pagina