27. aug, 2018

spoedcursus ondermijnen van het zelfvertrouwen

Zachtjes Balen

veilig in verbinding blijven als het lastig is

 Moe, maar voldaan bereik ik refugio Vajolet in de Dolomieten. Terwijl ik bijkom van een pittige bergwandeling aanschouw ik de interacties binnen een grote Italiaanse familie. Zij kijken voortdurend omhoog  naar de top van de berg in afwachting van enkele familieleden die daar aan het ‘klettersteigen’ zijn. Er wordt opgewonden gepraat, gelachen en gefotografeerd. Ondertussen spelen een paar pubers en een jongen van een jaar of 9 met een houten paard. Wanneer de jongen van 9 van het houten paard valt weet ik direct hoe hij heet. De hele familie valt namelijk eventjes stil, kijken geërgerd naar de jongen en roepen dan in koor: “Marco!”

Marco schrikt van de val, misschien ook van de pijn, maar vooral schrikt hij van al die boze blikken die op hem gericht zijn. Hij krimpt in een en maakt zich dan uit de voeten.

Even later nadert Marco, iets ongecontroleerder ogend, de houten paarden. En dan herhaalt het tafereeltje zich. Het lijkt wel een muziek stuk. Druk en luid gekakel van de familie, een klap, stilte, boze blikken en dan dreunt het wederom in unisono: “Marco!!” Als aangeschoten wild vlucht Marco weg.

Even later zie ik hem inmiddels oververhit weer richting het paard lopen. Zijn gezicht valt me op, het is rood aangelopen, met wilde natte ogen. Als hij weer van het paard valt, en zich flink bezeerd, kijkt hij verschrikt op en verwacht hij, net als ik, het Italiaanse koor van negatieve bekrachtiging. Echter…deze keer heeft niemand iets in de gaten. Men is te druk met de opstelling voor de familie foto. Heel stilletjes, in een gekrompen, kijkt hij angstig om zich heen of niemand het gezien heeft. Ik hoor hem zichzelf van binnen geërgerd afwijzend toespreken: “ Marco!!!”.  

Als een geslagen hond voegt Marco zich in de opstelling voor de familie foto.

Marco wordt niet getroost of gekalmeerd. De negatieve bekrachtiging van de familie bij deze frustraties van Marco lijkt er voor te zorgen dat Marco steeds meer over zijn toeren raakt en zich zelf negatief gaat toespreken. Het ondermijnt zijn zelfvertrouwen en het brengt hem niet in de positie om te leren hoe hij in het zadel kan blijven.

Wil je leren hoe je ouders en kinderen kunt helpen

om met zelfvertrouwen te leren van frustraties?

In de training Zachtjes Balen leer je hoe je  middels begrip en positieve bekrachtiging kinderen kunt troosten en kalmeren zodat ze kunnen begrijpen wat er gebeurt. 

Zachtjes balen helpt gezinnen

om met elkaar uit een negatieve spiraal te komen zodat ze zelfverzekerd leren om gaan

met de frustraties van alledag.

Meest recente reacties

26.09 | 15:14

Afgelopen vrijdag de basistraining afgerond en ik voel me helemaal klaar om met mijn Toontje op pad te gaan en met kinderen de pechjes en gelukjes uit hun leven uit te wisselen! Fijne heldere training

28.02 | 12:56

ZACHTJES BALEN op RINO -Congres 'Kind en spel: trauma en systeemgericht werken'
10 juni 2022

13.01 | 16:06

Beste Martijn, Graag wil ik de spanningsmeter bestellen.

01.10 | 10:37

nog een paar plekken vrij voor de basistraining zachtjes balen op 19 november 2021

Deel deze pagina