11. dec, 2017

Operatie knakworst

Operatie knakworst 

Ouders komen samen met hun zoon van 8 naar “Zachtjes Balen met Toontje” omdat ze de woede uitbarstingen thuis als problematische ervaren. Hun zoon Dylan wordt regelmatig zo boos dat hij gevaarlijke dingen gaat doen. Ouders zijn bang dat het steeds verder uit de hand zal lopen.

Als we pogen over dit beladen onderwerp te spreken wordt Dylan onrustig en haakt hij af. Via spel met Toontje, kan hij het wel aan om samen met zijn ouders de omgang met boosheid en frustraties te onderzoeken. Toontje bekent dat hij regelmatig met spullen gooit als hij erg boos is. Hij doet daarbij soms zijn ouders pijn. Dat wil hij niet echt, maar het gebeurt wel. Toontje vraagt Dylan om raad. 

De herkenning en de lichte speelse toon zorgen ervoor dat ouders en Dylan samen met Toontje tot de ontdekking komen dat het best lastig is om niet met spullen te gooien als je boos bent. Samen bedenken ze dat je gerust boos mag zijn. Samen onderzoeken ze hoe Toontje boos kan zijn, zonder dat het gevaarlijk wordt. Dylan bedenkt en laat zien wat Toontje allemaal veilig zou kunnen doen, als zijn pootjes zin hebben om met de spullen te gooien. Vader zegt geërgerd:  “Deed jij dat thuis maar eens. Je gaat nooit naar je kamer om af te koelen en als je het doet dan vliegt al je speelgoed toch weer door de lucht.”  Toontje reageert: “Je lijkt mij wel Dylan,  dat heb ik ook, als ik boos ben vergeet ik alle goede raad. Tja, hoe kunnen we dan toch al je goede ideeën onthouden als we heel boos zijn?” 

Dylan denkt een tijdje na: “Misschien kunnen onze ouders helpen door een knakworst te geven als het ons lukt.” Als Toontje vervolgens bij ouders informeert of ze heil zien in “operatie knakworst”, moeten zij lachen. Ze verzachten en maken samen met Dylan een beloningskaart met een knakworst plaatje erop. Als Dylan 3 keer weet te balen, door naar zijn kamer te gaan en daar vervolgens op zijn bed te gaan stompen, dan verdient hij een knakworst. 

De volgende sessie melden ze vol trots dat “operatie knakworst” is geslaagd.   “Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen ?” informeert Toontje. Ouders en zoon  vertellen  uitgebreid hoe ze dat samen voor elkaar gekregen hebben.

Meest recente reacties

26.09 | 15:14

Afgelopen vrijdag de basistraining afgerond en ik voel me helemaal klaar om met mijn Toontje op pad te gaan en met kinderen de pechjes en gelukjes uit hun leven uit te wisselen! Fijne heldere training

28.02 | 12:56

ZACHTJES BALEN op RINO -Congres 'Kind en spel: trauma en systeemgericht werken'
10 juni 2022

13.01 | 16:06

Beste Martijn, Graag wil ik de spanningsmeter bestellen.

01.10 | 10:37

nog een paar plekken vrij voor de basistraining zachtjes balen op 19 november 2021

Deel deze pagina